Μια αποβολή είναι επίπονη και για τους άνδρες

Πολλοί είναι οι άνδρες εκείνοι που περνούν μεγάλο συναισθηματικό στρες όταν η σύντροφός τους αποβάλει, αποκαλύπτεται σε νέα έρευνα. Όμως, εν αντιθέσει με τις γυναίκες, ανακτούν γρηγορότερα τον έλεγχο και την αυτοκυριαρχία τους.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άνδρες δεν είχαν κανένα συναισθηματικό δεσμό με το αγέννητο παιδί τους και ότι οι αποβολές δεν τους επηρέαζαν καθόλου. Παρόλο που πολλές είναι οι έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν το αντίθετο, δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές πόσο σοβαρή είναι η αγωνία τους ή πόσο πολύ διαρκεί.

Για να το διευκρινίσουν, η Δρ Grace Kong και οι συνεργάτες της στο νοσοκομείο Wales του Χόνγκ Κονγκ, παρακολούθησαν 83 ζευγάρια για ένα χρόνο μετά από αποβολή, χρησιμοποιώντας δύο μεθόδους για τη μέτρηση των επιπέδων της ψυχολογικής κατάστασης και των δύο φύλλων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αμέσως μετά την ατυχή κύηση πάνω από το 40% των ανδρών υπέστησαν σημαντική ψυχολογική πίεση, μόλις το 7% από αυτούς βρισκόταν σε δεινή ψυχολογική κατάσταση μετά από 3 μήνες, ενώ μετά από ένα χρόνο, το ποσοστό αυτό κατέβαινε στο 5%!

Αντίθετα, στο γυναικείο πληθυσμό παρατηρήθηκε κατάθλιψη αμέσως μετά την αποβολή σε ποσοστό 52%, μετά το πέρας τριών μηνών 20% , στους 6 μήνες 14% και μετά από ένα χρόνο 8%.

Οι γυναίκες που προέρχονταν από όχι και τόσο ευτυχισμένους γάμους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καταθλιπτικά συμπτώματα μετά από την αποβολή, όπως επίσης και τα ζευγάρια εκείνα που είχαν δει νωρίτερα τον καρδιακό παλμό του παιδιού τους σε υπερηχογράφημα.

Όμως ο παράγοντας εκείνος που επηρέαζε πολύ αρνητικά τους άνδρες, σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι όταν η εγκυμοσύνη που έληξε άδοξα και βίαια ήταν προγραμματισμένη. Σε τέτοιες καταστάσεις οι πιθανότητες για εμφάνιση κατάθλιψης αμέσως μετά την αποβολή είναι πολύ μεγάλες στο «ισχυρό» φύλλο.

Η μελέτη έδειξε επίσης, ότι οι άνδρες μετά από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός είναι πιο αισιόδοξοι από τις γυναίκες για μελλοντική κύηση, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής φόρτισης, υποθέτουν οι ερευνητές.